Kuhinja i ja, na moj način

Večeras za vas  malo recapata, iz raznih kuhinja. Može? Stvarno, bez brige, prava jela spremam srednje dobro, a ova, o kojima ću pisati, nadam se još bolje,  degustiraju se čitanjem, komentarisanjem i eventualno primenjivanjem.

Moji recepti za zadovoljstvo i radost, pod tema…

Grlite sebe, kad god za to imate priliku, a imate je kad god poželite. Onda, poželite i grlite se i tako uvek. Ja bukvalno obgrlim sebe obema rukama, priznajem da to praktikujem od skoro. Odličan osećaj.

Hvalite sebe, primenljivo kao i prethodno, a kako sam ja „prepisala“ od sportista, možda i vama bude od koristi. Kada ste sami ili u društvu, to već vi odlučite. Ja, kao i pomenuti sportisti, stisnem jako šaku i viknem BRAVO! Najbolje od svega je što ovo pohvaljivanje može da se primeni za bilo šta dobro što ste učinili. Iznenadićete se  koliko ste jedinstveni i vredni hvale.

Čitajte, stalno i uvek, samo čitajte. Ipak, pod ovim podrazumevam knjige, naučne, istorijske, zabavne, korisne…časopisi su, realno, gubljenje vremena, osim ako nisu neki usko stručni, recimo o prirodi, životinjama.

Pričajte sa bliskima, bliskima po srcu, interesovanjima, uverenjima, onima sa kojima se prijatno šalite. Pričajte i slušajte. Nekada samo slušajte, bez razmišljanja da odmah uzvratite, jer onda i niste duboko u razgovoru,  previše razmišljate kada ćete vi nešto da kažete. Ja, iskreno, ovo vežbam. Pogotovo vežbam da pričam polako i da pravilno dišem, jer ja sam od onih koji pričaju mnogo i gutaju vazduh, da im nešto ne promakne. Pogrešno, kvalitetnije je sporije, bar u ovom primeru.

Družite se sa prijateljima, dragim rođacima, idite na izložbe, koncerte klasične muzike i još druge po želji, pozorišta pod obavezno, bioskop može, potpuniji je doživljaj na velikom platnu, mada ako već moramo da biramo, usled manjka vremena, bolje je pozorište uživo, nego snimak predstave, onda mogu i filmovi kući, ušuškani sa porodicom ili voljenom osobom, zavisi od sadržine, naravno. Popijte čaj, sok, kafu preko dana sa prijateljima, povremeno idite u restoran, sa muzikom u pozadini ili onom malo glasnijom, ako vam se peva. Okupljajte se po vašim domovima sa vama dragima, nađite vremena.

Idite radosni na posao, probajte sve što je do vas da se tako osećate. Ako baš nikako ne ide radost i posao, razmislite o promeni posla. Nezadovoljni ste, ne dajete svoj maksimum, onda ste i manje cenjeni i uspešni. Svi su na gubitku. Probajte tehnike razne, nađite nešto dobro u onome čime se bavite, fokusirajte se na to i rezultati će uslediti. Ako ni tada ne ide, onda promenite posao, a da, pre svega ne lovite greške, probajte da vidite dobro, još jednom , ako ga ima. Ako ga nema, da se ne ponavljam… Ako vam je dobro na poslu, učinite da vam bude još bolje, osmehnite se, zahvalite, kratko ljubazno iskomunicirajte sa ostalima, za dan dovoljno.

Volite se, šalite, mazite sa bližnjima, kada je neophodno posvađajte se, onda još brže pomirite, razgovarajte, rešavajte. Znate da svaki kavlitetan razgovor gubi na značaju ako traje duže od petnaest minuta. Sažmite priču, a onda se mnogo šalite. Pričajte viceve, prepričavajte zabavne događaje i obavezno uživajte jedni u drugima. Sa decom nežno, istrajno, sa pravilima, uz povremena odstupanja, sa partnerom za ceo život, sa razumevanjem, tolerancijom, ljubaznošću i već znate kako dalje…zamalo juče da me poklopi naša ogromna fotelja, kako je moj volejni poleteo da me spase pred naletom iste. Kako bi bilo tužno da se posvađani spašavamo? Još tužnije da posvađani odemo. Meni bi i tamo negde bilo žao…

Uzmite svoj život baš kao korpu cveća, nežno se ophodite prema njemu, tepajte mu, trgnite ga kada se malo uspava ili krene da previše jadikuje, jer sve ima rešenje. I, da, čuvajte svoje zdravlje. A, kako se čuva zdravlje, ajmo još to da ponovimo. Uredno spavamo minimum sedam sati, eto, ja i to vežbam, pije se dosta vode, smeje se, zdravo hrani, zna se šta je zdravo hrani, ide se na neku relaksaciju, pilates, yogu, trčanje, plivanje, izbor po želji, vole se voljeni, izbegavaju sisači energije i živi se život.

To bi bila moja kuhinja, za čitav život. Redosled sastojaka menjate po želji, ionako ništa novo nisam rekla, sve to već znate, samo smo se zajedno malo podsetili.

IMG00234-20110408-2046

Kecelje da budu što maštovitije, varjače su prevaziđene.

I povremeno, bar povremeno, slušajte Manu Chao-a, mnogo je dobar za dušu…(dedicated to JKD)

 


Comments

Једно реаговање на на „Kuhinja i ja, na moj način“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *