Ako odem na selo

Šta bih radila da imam samo šest meseci da uradim ono što mi je najvažnije i srcu najdraže? Jer nakon tih šest meseci odlazim na selo i osamljujem se, na primer. Kao da je to uopšte deo mene, ali treba da postoji neki razlog za pomenutih baš šest meseci. Ponekada sam se pitala, a sada bih to i pribeležila.

O, da pogledala bih mnogo filmova, sramota me i da kažem koje sam sve propustila. Pročitala bih sve knjige sa spiska i one koje nisu na spisku. Putovala bih planetom, obišla bih svaki kontinent. Da, optimista sam da bih to stigla. Obukla bih svaku najluđu kombinaciju koju sam ikada videla, pobacala bih pola stvari iz svog ormana. Spavala bih malo, ali ako može kvalitetno. Najglasnije bih slušala svu muziku i uz nju igrala do znojenja. Grohotom bih se smejala, stalno. Organizovala bih popravku svih liftova, okrečila bih neku površinu, možda bih i crtala. Obavezno bih uz mikrofon pevala na nekom javnom mestu, snimila jedan film uzgred. Zategla bih svoje telo do skoro pa savršenog, ako se to uopšte poklapa uz pomenuta putovanja. Može mi se da maštam, pa bih vežbe u avionu radila. I šta sve još ne, ne mogu da nabrajam.

Onda bih otišla na pomenuto selo, osamila se, meditirala. Da, da meditacija i ja. Jela bih samo organsku hranu i samo bih vodu pila. Tamo bih i ostala…

A sad ozbiljno, ako je šest meseci vreme koje treba da iskoristim, do sela na primer. Televiziju i internet ne bih konzumirala, telefon bih koristila  samo za dogovore  prilikom ugovaranja viđenja. Jer bih samo to radila. Viđala se sa ljudima.

Grlila bih jako, možda i prejako, sve koje volim. Grlila bih i govorila im koliko ih volim i koliko su posebni. Sa roditeljima bih više vremena provodila, gledala ih i dugo razgovarala. Sa Milošem bih se viđala bar dva puta u nedelji. Sa prijateljima bih provodila vreme svaki drugi dan u dugim, iskrenim razgovorima. Nikome ništa ružno ne bih rekla ili učinila, mada se to trudim da održim i bez ovih šest meseci. Obišla bih dragu rodbinu.

Najviše bih vremena provodila sa moje troje saputnika. Trčali bismo bar jednom nedeljno po Košutnjaku ili Adi, igrali bismo badminton i fudbal. Vozila bih rolere sa ćerkama, možda bi nam se i njihov tata pridružio u toj akciji. I najvažnije, stalno bih ljubila moju trojku, opet grlila, grlila, grlila, mazila, milovala i neprestano ponavljala koliko ih volim. Pokrivala bih noću moje najmilije dok spavaju, milovala im kosu, udisala miris njihove kože, osluškivala ritam disanja.  Još i ovo da dodam, obzirom da moja deca obožavaju klackanje i uvek bi da ova druga dugo bude gore i da po mogućstvu odskoče malo dok klackanje traje, klackala bih se svaki dan. Klackanje ujutro, u podne i pred sumrak,  one tada zamišljaju da lete. Bilo bi me baš briga i za putovanja i za filmove i knjige, kad već idem na selo. Šta sam videla, videla sam, šta sam pročitala, pročitala sam, koliko sam proputovala, proputovala sam, ali mi njih nikada ne bi bilo dosta i dovoljno. Čitav svet je moj trio. Najbolje  ikada oformljen trio, odnosno četverac  na ovom mestu, kao uostalom i vaš dvojac, trio, četverac, petorka i tako redom.

Sve je stvar srca. Nema tog raskoša i blagodeti, ako je ono neispunjeno, sve gubi smisao. Zato i jesam to što jesam, jer imajući njih imam i svaki dan novu, drugačiju mene. Ljudski odnosi si ti koji nas određuju, sve su druge stvari trivija naspram njih. I diplome, škole, knjige, putovanja, kupovine, čak i hrana i spavanje. Koliko mi je stvarno važno da li sam kvalitetno ili nešto usput jela, koliko sam udobno i na kakvom krevetu spavala, ako sam prazna. Znam da sam pola toga zaboravila u vezi sa navedenim pojmovima, ali pamtim mnoge priče, događaje u vezi sa ljudima, porodicom i prijateljima, tih divnih prijatelja. Sećam se nekih osmeha i suza, bola i lepote u vezi sa ljudima, sve me drugo kratko drži. Ispunjavaju mene i druge situacije, ali su ove sa ljudima najupečatljivije, najjače, najdublje.

IMG00676-20111004-1542

A pošto u selo ne namerevam da idem, već se mašti prepuštam, malo ću se pozabaviti ovim što je izvodljivo da radim više, intenzivnije, češće. I još ću jače da volim. To je i onako svaki dan nova ljubav!


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *