Yasserstain

Srela sam Vladu, bio je sa mlađim detetom na Balkan tube festu. Starije je bilo sa svojim društvom. I nas dve drugarice, moja Saška i ja. To je od nas poznatih, a bilo je još roditelja na ovom događaju.

Ko ima mlađu decu, mislim ispod trećeg razreda da je neka granica ili pak stariju od recimo sedamnaest, možda ne zna ko je mladi gospodin. To više nije samo on, to je čitava ekipa youtubera. I ja pojma nisam imala o tome, dok me naše starije čedo nije edukovalo. Mladi ljudi postavljaju video klipove sa određenim sadržajem. Ima nekih kao skečeva, saveta, ili kako oni igraju neke igrice, pa to snimaju i imaju neviđeni broj pregleda. U stvari, veoma su popularni među pomenutim godištem. Kako želim da budem u toku sa svojim detetom, gledale smo zajedno te klipove i komentarisale. Mnoge stvari mi deluju blesavo, nerazumljivo. Njoj super cool, važno. Karte smo kupili mesec i po dana pre ovog happeninga. Predložim da malo gledamo Milana Kliska, snima klipove o bontonu, malo stariji od Yasserstaina. Yaserstain valjda završava gimnaziju. Ona kaže, Mama, dosadno je. Ja znam lepo da se ponašam, a ti ne razmeš mene. Ma, nemoj.

Tako je čuvena youtuberka, sedamnaest godina stara, Marija Žeželj, napisala knjigu, koja fino i košta. Tek ćemo da vidimo sadržaj. Ali, reakcija moje ćerke u biti ili ne biti dilemi, tj kupiti ili preskočiti, glasila je, Ona je mlada i tek počinje, zar se tako izražava podrška mladom piscu? Opa, moje dete zna ovako da kaže. Dobro, važi, skupljaj parice i kupi. Odmah je pristala. Večeras kupuje, direktno joj je spisateljica uručuje, sa sve posvetom i ona joj kaže, Ja tebe obožavam. Znači da ja ovim treba da se bavim, bar kao posmatrač na samoj manifestaciji, a kući da pričamo. Da upoznam zašto joj je važno i da razumem. Meni je sve to mnogo novo i mnogo strano. A njoj sada život znači.

Ovako je izgledalo iz Saškinog i mog ugla. Deca jure za mladim zvezdama, koje se kao kriju, onda ih presreću za selfie fotografije i autograme. Za sve to vreme, dok su zvezde u VIP delu, prolaze razni kostimirani junaci, sa kojima se takođe fotografišu. Zatim im se dele tone fante, ako imaju dvanaest godina, jer ako imaju manje, odluku za tim pićem treba da aminuje odrasla osoba. Ako zapratite ovu manifestaciju na youtube kanalu, subscribe, dobijate bespaltne kokice, a za džabe je i sladoled. Sendviči, krofne, palačinke po pristupačnim cenama u kilometarskim redovima, ogladne deca. Onda, ima tu da se pazari još ponešto, na primer majice sa porukama Yasserstaina iz njegvoih klipova nastale, neki super šamponi od koprive, made by neka devojčica, zaboravila sam joj ime, po  ceni od 300 dinara. Majice su oko 800 dinara.

Kad prođe jurnjava i svi propratni sadržaji, fotografisanje, opet, sa nekim fanta fazonom i nagradnim igrama za labelo ili znakić nečega, finale je u velikoj sali Sava centra. Učesnici malo razgovaraju, malo pevaju, malo puštaju najgledanije video sadržaje i tako redom. Tu su i Leni, Serbian, Kovalska. A onda on, glavna zvezda, Yasserstain. Histerija kad god i gde god se on pojavi. Evo, ja sada lepo maštam, da bi moje dete palo u nesvest kada bi na primer on ušao na čas u školi. Popadalo bi pola odeljenja. Meni se on sviđa, pametnica je. Možete i sami da proverite.

E, sad koja reč o businessu, ili vam biznisu. Prošle godine je ova manifestacija trajala jedan dan. I tada je bilo milionskih pregleda. U međuvremenu, čitava priča je porasla. Naš junak je snimio reklamu za jednu od tri mobilne kompanije, pregledi su mnogo veći, gostovao je po mnogim televizijskim programima. Majice su, kao i prošle godine mogle da se naruče on line ili kupe na licu mesta i događaj sada traje dva dana. Komentar naše ćerke i njenih drugara, U, mnogo je bolje nego prošle godine. Više ima da se vidi i traje dva dana.

Oni su mladi, veoma mladi, imaju ideje, koriste svu moguću tehnologiju. Volela bih da ima i edukativnih, korisnih sadržaja, primenljivih  i na zabavan način prikazanih njihovim konzumentima. Eto, to je moja želja. Do tada se i ja blesavim sa njima. Otac porodice je radio, a i teško bih mogla da ga zamislim u ovoj ulozi progonitelja. Malo mi je žao što mlađa nije sa mnom. Zato sam i napravila rezervni plan, ja idem po podne, a posle će Saškin muž, jer je za završnicu zakazan mega koncert.

Ja ću malo da se mazim sa mlađom,  ko zna kakve youtubere i akcije ću ponovo da istražujem za šest, sedam godina.


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *