Rigorozna mama

Bila jednom jedna rigorozna mama. Sva isprepadana etiketom dodeljenoj joj, mnogo se pitala i vagala. Ispostavilo se da je termin nastao usled kontrolisane upotrebe mobilnog telefona. Mama samo što nije jauknula od nemoći, jer, mislila je da ima više razloga zarad epiteta i još jače jer je u pitanju moćan suparnik, ponakada prijatelj, pošast, neminovnost, kako god.

Rigorozna mama voli sa decom da ide u pozorište, gde se gledaju dečije predstave, a ima sluha i za opere, koje deca takođe često posećuju. Uči mama svoju decu kako se u pozorištu ponaša, na šta se obraća pažnja, priča i kako se oblači.  Deca hvale mamu i misle da je normalno i lepo da budu baš u pozorištu, jer imaju teme za razgovor. Rigorozna mama se dogovara sa decom u vezi sa spavanjem drugarice u kući u kojoj je ona rigorozna  ili odlasku na spavanje kod druge mame, možda manje rigorozne. Ona takođe podržava samostalne odlaske u bioskop, primereno uzrastu daje džeparac za provod i redovno dobija pohvale da je cool mama i da razume.

Razume se pomenuta mama u izbor garderobe i onda kada su deca objektivno sprečena, veruju joj da će kupiti pravu stvar. Veruju joj i pri izboru muzike i dovoljno su deca iskrena da kažu da vole i nešto drugačije da slušaju. Mama je zahvalna na poverenju, ne ismeva, trudi se da razume, sluša pažljivo, hvata između redova. Mama i tata pride se rado maskiraju za kućni maskenbal, šminkaju se i ludiraju. Nedeljom mama i tata spremaju ribu, jer je tada deca najviše vole. Da se razumemo i roditelji ribu obožavaju, tek nije to dečji kapric.

Par reči o putovanjima. Deca rigorozne mame putuju, uglavnom po Evropi, a desi se i izuzetak preko okeana. Roditelji žele da im deca skijaju i kupaju se u moru.  Deca uživaju u svim propratnim aktivnostima, aqua park, izleti, ekstremni sportovi, sve im se dopada. Vole da čitaju i uvek kraj sebe imaju kvalitetno štivo i jedno za razbribrigu, često i više. Deca redovno posećuju muzeje, biblioteke i takođe, po sopstvenom priznanju, veoma uživaju u izboru knjiga. Knjige kupuju kad im se čita, što je redovna pojava, poznaju instituciju Sajma knjige, dok se nije poseljačila i opet naglas govore kako im to priuštava jedna super mama i jedan moćan tata, koji se ovde manje pominje, jer nije on rigorozna mama.

Rigorozna mama pravi palačinke sa pomoćnicima, svi mešaju i spremaju, svi okreću palačinke i raduju se. Kad se secka voće i prave sokovi, mama strpljivo čeka dok deca isprobavaju dugmiće. Ista mama razume potrebu za grickalicama, ponekad, između obroka i želje da se sa društvom ode u Mek, koji lično preskače. Deci sprema zdrave obroke, mada joj nisu strane ni viršle, ni pašteta. Bogami ni coca cola i fanta.

U kući gde živi rigorozna mama se istina znaju pravila, koja su postavili muž i ona, te deca umeju da prokomentarišu, Ne morate uvek sve isto da kažete! Pravila se pridržavaju i deca i odrasli, s tim da postoje izuzetne situacije, koje roditelji odobravaju. Takođe, određena se pravila menjaju u skladu sa uzrastom, osim onih važnih, kao što su pristojnost i obaveze. Obaveze, pa zadovoljstvo, mada se i tu ima razumevanja za vanredne situacije.

Rigorozna mama i njen partner imaju opasnu manu, teže  da se mobilni aparati drže na određenom mestu, što, naravno i sami poštuju, a nije im bilo lako. Roditelje je takođe bila zahvatila groznica neodoljivosti prema istima. Mama se pogotovo bori, ali ima cilj da bude dobar model. E, možda je baš u tome preterala, jer je sebe sputala, mada je srećna da jeste, dajući primer deci i zaradila ovo, Ti si baš jedna super mama, ali imaš jednu manu. Mnogo si rigorozna…Taman da mama kaže da će razmisliti o tome, deca dodaju, Rigorozna si po pitanju telefona, daješ ga u pauzama učenja, a društvo se dopisuje ceo dan. Šta meni vredi da im odgovaram ujutro ili na pauzi, ko zna da li su budni pre deset ujutro?! Na opasku da bi društvo sigurno zvalo da je važno, dete kaže, Nije važno, mi se tako družimo!!!

Zato možda pada u vodu svaki razgovor uveče, kada bi mama da bude sa tatom ili sa sobom, zato gubi na značaju češkanje i kada mami duša spava, za šta stvarno treba biti uporan, jer mama smatra da ne treba da odgovarš odmah na svaku poruku na viberu ili insta, kako mu tepaju, već kada učiš, malo skloniš aparatić i u slobodno vreme ga koristiš. Ali, mamaaaa, moji drugari su svi dostupni 24/7, samo ja nisam! Gde su bre ti roditelji i znaju li oni šta im rade deca ili deca ove rigorozne mame stvarno trpe torturu? Ili pomenuti drugari ne govore baš istinu? O, kakvo bi olakšanje bilo da ne govore istinu, nego li je bol jača ako je baš tako…

Da li si ti rigorozna mama? Ili ti je muž rigorozan tata? Ma, da li ste vi rigorozni roditelji, kada pričamo o mobilnim telefonima? Jer, u celoj priči, oni najviše bole.


Comments

3 реаговања на на „Rigorozna mama“

 1. Mihailo Djukanovic аватар
  Mihailo Djukanovic

  Svidja mi se tvoj pristup inacin organizacije,jer pripadate generaciji koja tako zivi!Mi stariji imalismo isto takve,ali u drugom obliku komunikacije,pa je ito proslo.Sve mame su rigorozne za svoju decu,i rade i uce onako kako najbolje znaju i umeju za dobrobit svoje dece.Deke i Bake imaju svoja misljena,pa neka tako i ostane,bez nekog pametovanja i nametanja svojih nacela.Ako nest prokomentarisu iz ikustva,ne mora biti primereno sadasnjosti.Normalno je saslusati i izvuci neku pouku,koja je primenjljiva datom trenutku.RODITELJI SU RODITELJI,A BAKE IDEKE SUSAMO TO!

 2. Ivana Vana аватар
  Ivana Vana

  Eh, tajka, mudro zboris. Hvala na savetima, ja se trudim da budem bolja i bolja. Sebi, deci i svima koje volim.
  ????????

  1. Whoever edits and puiebshls these articles really knows what they’re doing.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *