Elektronski dnevnik, elektronsko dete

Ne znam da li smo svi u toku sa promenama u vezi sa ocenjivanjem naše dece u novim elektonskim dnevnicima. Promene su sada zvanične, koliko mi je poznato, uvedene u sve škole, a ideja o ovom vidu ocenjivanja se u određenim školama praktikuje već nekoliko godina u nazad. Ovo što će biti ispisano u narednim redovima je isključivo lični stav i mišljenje nekoliko bliskih ljudi, roditelja.

Elektronski dnevnici su zamišljeni da svaki nastavnik ima pristup samo svom predmetu, u koji beleži ocene i napomene, dakle ne mogu se videti ostali predmeti, niti bilo koje druge informacije o detetu. Da bi roditelj mogao da ima uvid u dnevnik, treba da uzme lično šifru od učitelja, nastavnika i akcija posmatranja može da počne. Po mom mišljenju špijuniranje, veliki brat i Džordž Orvel u jednom.

Još gnusnija stvar koja će se ubuduće dešavati jeste blinkanje tog dnevnika svim nastavnicima, ukoliko je dete A.A. tog dana dobilo jedinicu ili upisano u napomene, što, da pojasnim, znači sledeće. Svi, bukvalno svi u nastavi će biti upućeni da je tog dana A.A. dobio, dobila jedinicu ili je nešto loše to dete uradilo. Pitam se možemo li da sagledamo razmere ove gluposti, jer ako se već igralo na kartu da drugi nastavnici ne budu u toku i pri tome, ako je to uopšte bio motiv, nepristrasno ocenjuju decu iz svojih predemta, zašto onda treba da budu svi u toku, osim razrednog starešine, da je dete u nečemu loše? Ne ostavlja li ovo utisak strašne, nedopustive diskriminacije? Ja mislim da je upravo tako, jer da nije, zašto se onda blink ne pojavljuje i kada je dete iz nečega zavredelo pohvalu ili dobilo peticu. Taj blink je očito nebitan i nepotreban, kao što je uostalom i čitava priča u vezi sa ovim sajber ocenjivanjem i uhođenjem.

Dokle više prstom u oko svakom detetu, umesto da službe, nemotivisane budu edukovane i ohrabrene da rade sa decom, pomognu im i na adekvatan način uključe roditelje? Kako se gradi poverenje na relaciji dete roditelj, na ovaj način se sasvim sigurno udaljavamo jedni od drugih. Pa, šta ako nešto i prećute, kao da to nikada i mi, ovako sveti,  nismo uradili, kao da smo uvek sve govorili. Ako je problem dublji i dete konstantno prikriva, radi mimo pravila, zapitajmo se poštovani roditelji koliko u istinu poznajemo svoje dete i koliko smo mu kvalitetnog vremena posvetili, jer tu ni tri elektornska dnevnika ne mogu da pomognu, niti da nadomeste išta u našim odnosima.

Lični primer kaže sledeće. Pre dva meseca naša je ćerka želela da prećuti određene promene, u nadi da će sve sama popraviti, a i kako bi izbegla neke naše reakcije. Išla sam ubrzo u školu da regulišem neke izostanke i videla meni nepznato stanje u dnevniku. Uznemirilo me, priznajem, ali sam istog momenta znala da ćemo razgovarti i da je bilo kakav verbalan napad suvišan. Kako su me videli neki njeni drugari iz razreda, redom su mi prilazili, grlili se sa mnom i govorili, Ona je divna, nemojte da budete strogi. Prišlo mi je bar petnaestoro dece, samoinicijativno i potpuno me razoružalo svojom toplinom i drugarstvom. Napokon smo se srele i nas dve. Zagrlila sam je i predložila joj da odemo u neki kafe, restoran da razgovaramo. Maamaaaa, da li je realno ovo što govoriš, zar nisi ljuta? Možda malo jesam, ali hoću da nađemo rešenje i tako smo krenule da popravljamo šta je za popravku bilo u našem odnosu, pravimo plan kojim će redom popravljati ocene, koji su joj prioriteti i slično. Ne kažem da je u svemu uspela, uspela je koliko je bilo u njenoj mogućnosti, ali što je najvažnije verovale smo jedna drugoj, znala je da u meni ima podršku i ohrabrenje, kao što je znala da će snositi određene posledice ukoliko ne ispoštuje dogovor.

Ima još mnogo posla, a tek završava osnovnu, što znači da nas izazovi tek očekuju, ali ona zna da smo mi tu, da može da nam se obrati, kao što zna da ćemo istinu saznati, jer mi je pored raznih uloga koje roditeljstvo sobom nosi,  pripala i uloga izvesnog kontrolora i skretničara.

Iz mog ugla, tri puta najglasnije UAAAA za elektronske dnevnike i sigurno ću uložiti lični protest na postojanje istih.

 


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *