Mobilni telefon i beba

Pisala sam, tj iznosila svoje viđenje o upotrebi mobilnih telefona. Pisali su mnogo učeniji i pozvaniji da se ovom temom bave, pa zašto onda opet pišem? Pretpostavljam da mislim da će neko da pročita i za časin časak razmisli.

Bezbroj situacija mi se mota po glavi kada je pomenuta sprava u pitanju, mnogima smo svi mi svedoci. Ipak, jedna me „slika“ baš porazila, ako je to moguće. Roditelj je došao u vrtić po dete jaslenog uzrasta, starosti 1,5-2. godine. Gura kolica, bez reči, gleda ispred sebe tupo, a beba, jer to još uvek jeste beba, samu sebe zabavlja, hipnotisano gledajući u sadržaj koji mu je plasiran. Pa, dobro bre (znam da bi ovu reč trebalo preskočiti, ali ja je tendenciozno upotrebljavam), zar se ni malo roditelju, ej roditelju nisi uželeo svog deteta??? Meni kao da je neko izbio vazduh, jer imam u okruženju nekoliko veoma brižnih, dece željnih parova, koji se i pored silne želje, u toj ulozi nisu ostvarili. Da li je moguće da svest ljudi i danas u ovoj 2023.godini nije ni mrvicu evoluirala, pa da sadašnji roditelj zna da se ne podrazumeva da će se u toj ulozi ostvariti, već toliko toga treba da se poklopi, da bi se rodila beba, a oni i dalje uzimaju to kao da im pripada apriori. Ako im već tako pripada pa voli ga, bavi se njime, pričaj mu, pevaj mu, mazi ga po glavi dok guraš ta kolica.

Sve i da je to dete „slučajno“ došlo na ovaj svet, da ti ta uloga nije bila u planu, onda kada se već desilo da postaneš mama, tata, budi mu to, budi mu roditelja, a ne biološki stvoritelj. Siguran si da nisi dorastao ulozi, onda budi faca, pa usreći neke ljude koji vape i troše godine, emocije, energiju, novce, silne novce na kraju. Neeeee, niko ne ume da gaji tvoje dete kao ti, a verovatno te je i sramota da to uradiš. Jednom u životu budi to što ti je dato da budeš, nisi igračku sebi rodio roditelju, nad roditeljima!

Sadržaji na televizijskim kanalima su tako pase, a već kada daješ tu pošast na tom bebećem uzrastu, iako se zna da do treće godine života dete treba štititi od takvih zračenja, bolje mu pusti crtani na velikom ekranu, umesto što mu mozak, oči, dušu pržiš mobilnim telefonom. Mnogo me interesuje, šta te je toliko potrošilo tog dana kada nisi mogao detetu da se posvetiš, jer ja te viđam, ne tebe jednog, već mnoge, kako to permanentno radite, nije to samo danas ti je bio mnogo težak, loš dan, nije to izuzetak, to je vaše pravilo gajenja dece i po pravilu ste vi, takvi roditelji, najglasniji, nasvadljiviji, najnasrtljiviji kada dobijete povratnu informaciju da vaše dete ima poremećaj pažnje, lošu koncentraciju, neprimereno uzrastu socijalno ponašanje. Vi tada napadate sve ljude koji se iole bave vašim detetom, okrivljujete ljude ponaosob, sistem i država su vam krivi, odnosno svako drugi je odgovoran za propuste kod vašeg deteta osim vas samih.

Da li zaista mislite da ste u pravu? Uzalud pitam, jer odgovor unapred znam, naravno da ste u pravu, vi najbolje znate šta vaše dete voli da radi, koja su mu interesovanja, želje, htenja, kada mu se spava, pa ga ostavljate do ponoći budnog, ubeđujete okolinu da ne voli da spava, iako ono zaspi za stolom itd.

Iskreno želim svako dobro vašem detetu, deci. Toliko.

Centar za lečenje zavisnosti od pametnog telefona nalazi se na adresi Trg republike 5/V i može se posetiti svakog radnog dana od 9 do 17 časova.


Comments

2 реаговања на на „Mobilni telefon i beba“

  1. Nena Radovanović аватар
    Nena Radovanović

    Dočarala si sliku toliko verno, da sam se naježila. Osećam koliko sve u tebi kipti, koliko si u isto vreme i besna i tužna. Koliko je teško razumeti nepostojanje svesti o tome- kako je veliki dar imati dete. Delim tvoj osećaj *tugovanja unapred* zbog svih onih koji ne shvataju koliko je život kratak i koliko deca brzo odrastu. Zbog svih onih koji će sa mnoštvom praznina (u dolazećim godinama, životu, sećanju…) sa ko zna kakvim zakrpama na duši, izrasti u okrnjene ljude, u one što pravu ljubav ne poznaju, nisu je osetili, ostali su je gladni i željni. Dodatno boli svest o svoj toj silnoj ljubavi na drugoj strani, na strani onih koji bi je u najveći blagoslov pretvorili, samo da imaju kome da je daju.
    Poraz u najavi. Buduće generacije i bolno „podseti me šta to beše ljubav“.

  2. Hvala draga moja na podsećanju, ali i surovostoj čiji smo akteri ili svedoci.
    Uvek verujem, da eto i pisanjem, može da se dopre do jedne osobe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *